Kijktip: F for Fake

2 januari, 2016 (12:46) | Arjen van Lith

Een acteur is een zwendelaar in emoties. Een goochelaar fraudeert met natuurwetten. Een regisseur is een faker en een schrijver een leugenaar. Acteur/illusionist/regisseur en schrijver Orson Welles is het allemaal tegelijk. Als flessentrekker staat hij op eenzame hoogte. Al toen hij begon, loog hij zijn hele cv bij elkaar: ‘I started at the top, and I’ve been working my way down ever since.

Welles werd een wereldster met zijn hoorspel War of the Worlds (1938), waarin hij de wereld op de mouw spelde dat aliens aan een invasie waren begonnen. Zijn liefde voor de charlatan bewijst hij opnieuw in de caleidoscopische documentaire F for Fake (1973), waarin hij zich op Ibiza omringt met de fine fleur van meesteroplichters en ladelichters.

Absolute showstopper is de flamboyante kunstvervalser Elmyr de Hory, die in een fluwelen broekpak de ene na de andere Matisse, Modigliani en Renoir trefzeker uit de mouw schudt om ze vervolgens voor het oog van de camera achteloos in de haard van zijn geleende landhuis te werpen. Picasso doet hij ook, al valt daar minder eer aan te behalen: “Even a real Picasso looks like a fake.”

 

Reageer >